Vad gör funktionärerna vid en tävling? Här får du en sammanfattning:Inför tävlingen:


Bygga staket – Här krävs muskler och hjärna eller bara lite djävlar anamma. Ett plaststaket i olika delar som ska byggas ihop i raka linjer. 


Förbereda cafeteria – Dagarna innan ska maten handlas, kakorna bakas och allt förberedas så mycket som möjligt.


Leta sponsorer – Kontaktar olika företag och försöker få fram så fina priser som möjligt.


Avspärrningar/skyltning – Kvällen innan tävlingen börjar bygger vi fram avspärrningar som ska dela människor och hästar åt så att det ska bli så säkert som möjligt. Skyltar sätts upp och papperskorgar ställs fram.


Administrativt – En proposition ska skickas in till distriktet för godkännande, där i ska det stå vilka klasser det ska vara, vilka domare som ska döma mm. När tävlingen närmar sig ska ryttarmeddelande, anläggningsskiss och startlistor publiceras, frågor från ryttarna ska besvaras och mycket mycket mer, en helt klart hektisk men rolig period.


Teknik – Kopplar ihop ljudanläggning, datorer, skrivare, internet och ser till att allt fungerar innan tävlingen börjar.


Goodiebags – Packa sponsrade produkter i goodiebags-påsar som delas ut till dem startande på tävlingsdagarna.
Under tävlingsdagarna :  


Tävlingsledning – Huvudansvarig för hela tävlingen, fattar tillsammans med överdomaren alla beslut på tävlingen.


Sekretariat – Hjärtat på tävlingen, härifrån styrs allt – nästan.. Uppdaterar startlistor, skriver ut protokoll, svarar på frågor och mycket mera.


Sponsorer/prisutdelning – Har koll på vem/vilka som sponsrar respektive plats och ser till att priser är framplockade inför varje prisutdelning. Är även med vid prisutdelningen och hjälper till att dela ut priserna. Fotograferar deltagarna med sponsrat material och uppdatera de sociala medierna.


Protokollsekreterare – Sitter vid domarens sida och skriver ner dennes poäng och kommentarer på protokollet.


Protokollöpare – Efter varje avslutad ritt hämtar löparen ett underskrivet protokoll av domaren och lämnar det till protokollräknaren i sekretariatet.


Protokollräknare – Fyller i poängen från protokollet i ett datorprogram.


In-/utsläpp och collectingring – Står vid in-/utgången och släpper in och ut ryttarna på/från banan. Ser till att det är rätt ryttare inne på collectingring samt att den är mockad och schysst skick.


Framridning – Står vid framridningen, ser till att det är rätt antal inne på framridningen med hjälp av startlistorna samt ser till att framridningen blir mockad och hålls i ett schysst skick.


Speaker – Första parkett – härifrån ser du allt! Pratar i ljudanläggningen och presenterar ryttarna, sponsorer, resultat mm. Har i bland dubbla banor igång samtidigt så det gäller att ha tungan rätt i mun.


Parkering – Här sker första mötet med ryttarna. Som parkeringsvakt hälsar du ryttarna välkomna till tävlingen och visar dem en plats på parkeringen. Du svarar på frågor och håller kontakt med sekretariatet om någon inte dykt upp.


Cafeteria – Till cafeterian kommer att hungriga ryttare och supporters, du tillbereder mat och säljer fika.


Banansvarig – Ser till banorna är i sitt bästa skick, sladdar, harvar, vattnar och allt som hör där till.


Efter tävling :


Riva staket – Plocka ner och packa in staketet så att det är fint tills nästa gång, ju fler man är desto fortare går det.


Städa/röja – Alla avspärrningar rivs, skyltar plockas ner, cafeterian städas och sopor slängs. Anläggningen lämnas i lika fint skick som innan tävlingen.


Administrativt – Resultaten och överdomarrapporter skickas in, avanmälningsavgifter, domararvoden och ev premier betalas ut.


Sponsoransvarig – återkoppling till sponsorer med uppskattade bilder.